Araçta Kış Bakımının Önemi
Kış ayları için yaptırmanız gereken bu rutin bakım, aracınızın ömrünü arttırır ve deponuzda az yakıt tüketimine sebep olur. Düzenli olarak yapılan bu bakımlar sayesinde yüksek maliyetli harcamalardan da kurtulabilirsiniz. Diğer yandan araç kış bakımı hem çevre hem insan hem de ekonomi dostudur.
Araç Kış Bakımı Neden Yaptırılmalıdır?
Kışın olumsuz şartlarıyla birlikte gelen buzlanma, sis, sağanak yağış gibi olaylar, günümüzde sonuçları çok ağır olabilecek kazalara yol açabilmektedir. Maddi ve manevi kayıpların önüne geçebilmek için kışın araba bakımı yapılması ise şarttır. Aksi taktirde kaza geliyorum der ve gelir.
Kışın Araç Bakımı Nasıl Yapılır?
Söz konusu kış için araç bakımı olduğunda dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır. Şayet kış için araç bakımını eksik yapmak, hiç yapmamakla neredeyse eşdeğerdir. Bu yüzden tam anlamıyla kapsamlı ve disiplinli bir bakım şarttır. Birkaç bakım önerisini incelemek gerekirse:
- Lastik Değişimi: Kış lastiği, kış aylarında sertleşmez ve yol tutuş oranından herhangi bir kaybı olmaz.
- Rot ve Balans Ayarı: Bu ayarı yaparak aracınızın direksiyonunun ve tekerlerinin arasındaki bağı sağlamlaştırır ve güçlendirirsiniz.
- Motor Yağı ve Yağ Filtresi Değişimi: Motor yağının ve bu yağı devir daim yaptıran filtrenin değişimi motorun verimini arttırır.
- Radyatördeki Suyun Donmaması için Antifiriz Kullanımı: Radyatördeki suya bir miktar antifiriz kışın donmadan, yazın ise hararetten korur.
Bu önerilerden yararlanabilir ve sevdiklerinize daha güvenli bir sürüş için deneyim kazandırabilirsiniz.
Kış için Araba Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kış bakımından %100 verim alabilmeniz için hemen hemen her şeyi eksiksiz yapmış olmanız gerekmektedir. Tüm bakımı yapılmış lakin silecekleri yetersiz olan bir araç, sizi fırtınada faciaya sürükleyebilir. Bu yüzden araç kış bakımı için detaylar çok önemlidir. Ancak araç bakımını tam anlamıyla yaptırsanız dahi uymanız gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallar yazılı değildir fakat hayat kurtarır:
- Direksiyonu Sert Kullanmaktan Kaçının: Sert ve hızlı bir hareket kaymanıza ve araçta kurduğunuz dengenin kaybına yol açabilir.
- Büyük Vites Küçük Vites: Yokuştan inmek istiyorsanız küçük vitesi, çıkmak istiyorsanız büyük vitesi kullanın.
- Antifrizli Cam Suyu ve Buğu Önleyici Spreyler: Arabanızın iyi olması güvenli bir sürüş deneyimi için yetmez bu yüzden görüş açınızın çok iyi olması gerekir. Antifrizli cam suyu donmayı, spreyler ise buğuyu önler.
- Su Birikintilerine Dikkat: Su birikintilerinin üzerinden geçmeyiniz çünkü derinliği ve görüntüsü aynı olmayabilir.
- Sollama ve takip mesafesinin önemi: Sisli havalarda sollamadan kaçının ve sis farı kullanın, trafikte ise takip mesafenizi uzun tutun. Böylelikle zincirleme kazaların önüne geçebilirsiniz.
Kış için araç bakımı söz konusu olduğunda dikkat etmeniz gereken unsurlar saymakla bitmez. Fakat her durumda ve her şartta hayatınızın ve canınızın en önemli ve en korunması gereken şey olduğunu unutmayın.