HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

ESP Nedir, Ne İşe Yarar?

13-02-2023 16:18
ESP Nedir, Ne İşe Yarar?

Özellikle son yıllarda otomotiv sektöründe yaşanan teknolojik gelişmeler, hayatımıza yeni terimlerin girmesine sebep oldu. Bu terimlerden bir tanesi de adını çok duyduğumuz ESP sistemidir. Peki ESP nedir?

ESP, araçlarda kullanılan bir güvenlik donanımıdır. Yani amacı arabanın seyrini koruyarak yolda ilerlemesini sağlamak ve kazalara engel olmaktır. Araştırmalarda kaza riskini azalttığı ortaya çıkan ve günümüzde kullanımı zorunlu olan ESP sisteminin en önemli özelliklerinden birisi, size güvenli bir sürüş deneyimi sağlamasıdır.

Aracınızdaki ESP sisteminin arıza vermesi halinde yapmanız gerekenleri ve daha fazlasını öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin! 

ESP Nedir? ESP Ne Demek?

EPS ne demek?” sorusunun cevabı kısaca açılımıyla verilebilir: “Elektronik Stabilite Programı” Adından da anlaşılacağı üzere, arabaların kaza yapmasını önleyen bir sistemdir. Özellikle sert hava koşullarında ya da kötü yollarda meydana gelen kaymaları ve savrulmaları tekerlekleri kontrol altına alarak önler. Avrupa Birliği’nin çıkardığı yasaya göre her araçta olması zorunludur. Ama sistemin adı, markadan markaya değişebilir. Mesela BWM araçlarında bu sisteme DSC denir.

EPS Ne İşe Yarar?

“ESP ne işe yarar?” sorusunun ise birden fazla cevabı vardır, çünkü ESP sisteminin pek çok işlevi bulunmaktadır. Bunlar:

  • Yanal ivme sensörü 
  • Hız sensörü
  • Direksiyon açı sensörü
  • Rotadan çıkma sensörü
  • Elektronik kontrol ünitesi

Bu özellikleri sayesinde, ESP en ufak dengesizlikleri bile algılar ve arabanızın yol tutuş performansını artırır. 

ESP Arızası Nedir?

“ESP arızası nedir ve neden olur?” sorusunun cevabı araçtan araca değişse de başlıca sebepleri genellikle aynıdır. Pek çok farklı sebeplerden ortaya çıkan bu arıza, tamir edilmediği takdirde tehlikeli boyutlara ulaşabilir çünkü kaza oranını ciddi oranda artırır. 

Eğer sizin de ESP düğmeniz çalışmıyorsa ya da ESP ışığınız devamlı olarak yanıyorsa, aracınızda bu arıza olabilir demektir. Hayati önem taşıyan bu sistem, akü voltajına karşı da duyarlıdır. Bu yüzden de arıza verebilir.

ESP Arızası Nelere Yol Açar?

ESP sistemi araç güvenliği açısından önemli bir rol oynar. Kaza riskini azaltan ve daha güvenli bir sürüş deneyimi sunan bu sistemin hata vermesi, ciddiye alınması gereken önemli bir arızadır. Bu konuda en merak edilen sorulardan birisi ise “ESP arızası nelere yol açar?” sorusudur. ESP sisteminin pek çok farklı işlevi bulunduğu için arıza verdiği takdirde birçok sorun ortaya çıkabilir. Bu sorunlar arasında şunlar sayılabilir:

  • Aracın yoldan çıkması
  • Aracın savrulması
  • Aracın yolda giderken kayması
  • Aracın rotadan sapması

Bu sebeplerden dolayı aracınızda ESP hatası olduğunu düşünüyorsanız, ertelemeyip baktırmanız çok doğru bir karar olacaktır. 

ESP Arızası Nasıl Giderilir?

Aracınızdaki ESP sisteminde bir sıkıntı olduğunu düşünüyorsanız, “ESP arızası nasıl giderilir?” diye merak edebilirsiniz. ESP hatası, Arabanın markasından markasına değişiklik gösterse de çözümü oldukça basit bir işlemdir.  Bu hatanın olması durumunda yapmanız gerekenler sırasıyla şunlardır:

  • İlk olarak arabanın aküsü kontrol edilmeli ve ölçülmelidir.
  • Daha sonra aracın şarj dinamosunun sağlamlığına bakılmalıdır.
  • Bunlarda sıkıntı yoksa o zaman sistemin sensörlerini kontrol ettirmeli ve hangisinde arıza var bulunmalıdır.
  • Eğer sensör kablolarının arasında kopukluk gibi sıkıntılar varsa bunlar tamir edilmelidir. Bu şekilde arıza düzeltilmiş olur.
  • Eğer böyle bir sıkıntı yoksa o zaman sensör sistemi arızalı demektir. Bu durumda yeni bir tane alınması gerekir.

Bu adımları takip ederek, sıkıntının nerede olduğunu bulabilir ve kolayca tamirini yapabilirsiniz. Araç güvenliğiniz için en az ESP kadar önemli olan araba lastiklerinizi de sitemizden hızlı bir şekilde sipariş edebilir ve güvenli sürüşünüzün tadını çıkarabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.