HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Lastik Ömrü Kaç Yıldır?

13-02-2023 16:16
Lastik Ömrü Kaç Yıldır?

Araç lastikleri, yer ile sürekli olarak temas eden parçalar oldukları için “Lastik ömrü kaç yıl?” sorusu hayati anlamda ön plana çıkar. Nitekim yer ile temas halinde olan küçük bir bölgeye, yaklaşık 400 kilogram yük biner. Genellikle sürücüler tarafından göz ardı edilen lastiklerin aslında çok da uzun bir ömrü olmadığını biliyor muydunuz?

Sıklıkla merak edilen “Lastik ömrü kaç yıl?” sorusuna ortalama olarak “Yaklaşık olarak 100 bin kilometre ya da 5 yıllık kullanım” yanıtı verilebilir. Ancak yine de lastiklere net bir ömür biçilemez. Bununla birlikte lastik ömrünü etkileyen bazı kıstaslar vardır. Lastiklerin sahip olduğu özellikler, kullanıcı deneyimleri, iklim ve coğrafik koşullar araç lastiklerinin performanslarını etkiler. Siz de lastiklerinizin ömrünü tükettiğini düşünüyorsanız içeriğimizi okumaya devam edin!

Ortalama Lastik Ömrü Kaç Km'dir?

“Lastik ömrü kaç km?” sorusunun net bir cevabı bulunmamaktadır. Araç lastiklerinin ömrü birden fazla nedene bağlı olarak değişir. Bu nedenler;

  • Lastiğin markası,
  • Kullanıcı alışkanlıkları, 
  • Kullanılan yolların fiziki durumu, 
  • Mevsimsel değişmelerin yapılmaması, 
  • İstenmeyen dış faktörler olarak sayılabilir. 

Araba lastik ömrü yıl bazlı ve kilometre bazlı olmak üzere iki kategoride incelenir. Bu iki kategoriden sadece birini lastik ömrünü ölçmek için kullanmak aslında pek de doğru bir hesaplama yöntemi olmaz. Ortalama bir oto lastik ömrü yaklaşık olarak 100 bin kilometre ya da 5 yıl olarak düşünülebilir. Değiştirilmeden bu sayısal veriler üzerinde aynı lastiği kullanmak hem aracınız hem de sizler için risk arz eder.

Kışlık Lastik Ömrü Ne Kadardır?

“Kışlık lastik ömrü ne kadardır?” sorusunun cevabı, aracın kullanıldığı bölgenin coğrafi ve iklim koşullarına göre şekillenir olmalıdır. Lastiklerin üzerindeki desenlerin kalınlığı ve derinliği 3 milimetrenin altına indiğinde kış lastiğiniz artık sağlıklı bir lastik olmaktan çıkar. Çünkü bu durumda kış lastiği performansı düşer. Deforme olan lastiklerin özellikle kış aylarında kullanılması olumsuz sonuçlara yol açar.

Kar yağışı ve buzlanmanın fazla olduğu bölgelerde lastiklerin desen derinlikleri daha az deforme olur. buna karşılık asfalt üzerinde yapılan sürüşlerde lastik desenleri daha çabuk aşınır. Araçların kullanım kilometreleri de lastik ömürlerini etkileyen bir diğer nedendir. Kaliteli ve uzun ömürlü kış lastiklerine Bridgestone 205/55R17 95V XL Blizzak LM005 örnek verilebilir.

4 Mevsim Lastik Ömrü Ne Kadar?

Mevsim hava sıcaklıkları farklarının çok olmadığı bölgelerde dört mevsim lastikler kullanılabilir. Bir lastik çeşidi ile 4 mevsim geçiren kullanıcıların ilk merak ettikleri şey “4 mevsim lastik ömrü ne kadar?” olur. Bu sorunun cevabı 100 kilometre ya da 5 yıl olabilmektedir. Araç lastikleri zamanla olması gereken formlarını kaybeder. Sertleşir ya da yumuşar. Kendi formlarından çıkması araç lastiklerinin yola tutunmasını olumsuz yönde etkiler. 

Kilometre sınırını aşan lastikler aşınır, çatlar. Bu gibi olumsuz durumlar lastiklerin yola tutunmasına engel olur. Özellikle kış aylarında son derece riskli olan bu durum istenmeyen sonuçlar doğurabilir. 

Yaz aylarında ise fazla ısınmış olan asfalt üzerinde yumuşamış bir lastik hayatınızı riske atabilir. Araç lastiklerinin ana maddesi olan kauçuk maddesinin zamanla özelliğini yitirmesini, fren mesafesinin uzamasına neden olarak olası ani durumlarda olumsuz sonuçlar doğurabilir. Sizleri yarı yolda bırakmayacak Pirelli Dört Mevsim Lastiklere göz atabilirsiniz.

Lastik Ömrünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Uzun süreli kullanımdan sonra lastik ömürleri biter. Bu durumda yeni lastik alışverişi yapmanız gerekir. Deforme olmuş lastikleri kullanmaya devam etmek risklidir. Kendinizin ve sevdiklerinizin hayatını tehlikeye atmamak adına lastik ömrüne dikkat etmeniz gerekir. Lastiklerin değiştirilme zamanını;

  • Lastik üzerindeki desenlerin 3 mm’den daha fazla derinliğine ulaşması,
  • Lastiklerin yumuşaması,  
  • Lastiklerin gözle görünür deformasyonu, 
  • Aracınızın elektronik tekerlek ikazı, 
  • Lastik üzerinde aşınmalar ve çatlamalar, 
  • Fren mesafesindeki uzamalar gibi durumların varlığında anlayabilirsiniz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.