Lastik Saklama Nasıl Yapılmalıdır?
Lastik saklama, mevsim geçişlerinde lastiklerin sorunsuz bir şekilde depolanmasıyla ilgilidir. Lastiklerinizi doğru şekilde saklamak için yazının devamından faydalanabilir, lastik saklama yöntemleri ve en iyi lastik saklama koşulları hakkındaki sorularınızı yanıtlandırabilirsiniz. Hadi gelin, lastik saklama nasıl yapılmalıdır, birlikte öğrenelim.
Bildiğiniz üzere lastik kullanımını mevsimsel şekilde ayarlamak çok önemlidir. Lastiklerinizi değiştirmek basit bir işlemdir. Ancak tam koruma için doğru şekilde lastik saklama işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Hava koşullarından dolayı lastiklerinizin kullanılmaz hale gelmesini engellemek için size birkaç püf noktası vereceğiz.
Lastik saklama şekli, çoğu kişinin düşündüğünün aksine, lastikleri bir kenara alıp vakti geldiğinde kullanmak üzere depolamak değildir. Eğer depolamaya önem vermiyorsanız, lastiklerinizin zarar görmesine neden olabilirsiniz. Her lastiğin belirli koşullara uygun şekilde saklanması gerekir. Uzun süre boyunca lastiğinizi kullanmak için söz konusu koşullara dikkat etmeniz gerekir.
Mevsim geçişlerinde lastiklerini değiştiren sürücüler, kendi imkanlarına göre saklama işlemini gerçekleştirir. Örneğin kış ayında lastiklerini değiştirecek olanlar, kendi imkanları varsa lastiklerini belirli bir alanda saklar. Bazıları ise lastik saklama için lastikçilerin depolarını tercih eder. Peki, lastik saklama işlemini doğru şekilde gerçekleştirmek için neler yapılmalıdır? Siz de lastiklerinizi saklarken zarar görmesini engellemek istiyor ve bu konudaki sorularınıza yanıt arıyorsanız, cevapları metnin devamında bulabilirsiniz.
Lastik Saklama Şekli Neden Önemlidir?
Arabanızın lastiklerini değiştirdikten sonra doğru bir şekilde saklamanız gerekir. Aksi takdirde büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Lastikler, aslında düşündüğünüzden çok daha hassas ürünlerdir. Rutubetli, ıslak ya da küflü alanlarda bırakmak, paketlemeden depolamak doğru değildir. Doğru lastik saklama koşulları oluşmadığı takdirde bir süre kullanmadığınız lastiklerin üzerinde çatlaklar görmeniz mümkündür.
Açık havada kalan lastiklerin yüzeyinin kuruduğu bilinir. Doğru ortamın oluşturulmaması lastiklerin kullanılmaz hale gelmesine neden olur. Böyle bir durumla karşılaştığınızda lastiklerinizi değiştirmek çok daha zor hale gelir. Hatta lastikler, tamamen kullanılamaz. Bunlar, maddi anlamda size çok büyük zarar verir. Uygun lastik saklama koşullarıyla bu yükten tamamen kurtulabilir, tasarruf sağlayabilirsiniz.
Araba Lastiği Saklama Koşulları Nasıl Olmalıdır?
Mevsimin değişmesiyle birlikte lastik saklama ile ilgili birçok kişi araştırma yapar. Bu konuya değinmeden önce saklayacağınız lastikler için önemsemeniz gereken bir konu bulunur: Lastiklerinizi temizlemek. Evet, bütün bir mevsim kullandığınız lastikleriniz, sürekli toz, kir, çamurla temas halinde bulunur. Lastiğin ana maddesi olan kauçuk bu kirden etkilenip yumuşaklığını kaybetmektedir.
Lastiğinizi saklamadan önce ilk olarak temizliğini yapmanız şarttır. Unutulmamalıdır ki depolayacağınız yerde yağmurla lastik temizlenemez. Bu nedenle bol suyla ve sabunla lastiğinizi yıkamanız gerekir. Lastiğinizi temizledikten sonra tekrar kontrol etmenizi öneririz. Üzerinde sabun ya da kimyasal kalıntısı kalmamalıdır. Temizleme işleminizin ardından lastikleriniz, uygun koşullar altında saklanmaya hazır hale gelir.
Araba lastiği saklama koşulları ile bilgi sahibi olmak, uygun saklama koşullarını sağlamanın ilk adımı niteliğindedir. Bu bilgilere aşağıdaki liste üstünden göz atabilirsiniz:
- Jantlı lastiklerinizi, yatay bir şekilde saklayabilirsiniz. Dik şekilde depolanan jantlı lastikler, jantın ağırlığı sebebiyle lastiğin deforme olmasına neden olur.
- Lastiklerin arasına sert köpük, tahta koymak ekstra fayda sağlar.
- Jantlı lastikleri, asılı biçimde depolamak mümkündür.
- Jantlı lastiklerin basıncının 10 psi’ye kadar indirilmesi gerekir.
- Jantsız olanları, dik veya yatay şekilde depolayabilirsiniz. Kesinlikle asılı olmamasına dikkat etmelisiniz.
- Hava geçirmeyen plastik torbalara koymanız önerilir.
- Lastikleriniz, kimyasal maddelerle etkileşime girmemelidir.
- Ozon üreten malzemelerin depolama alanında bulunmamasına dikkat edin. Garajda saklayacaksanız çözücü, yağ gibi maddelerden uzak tutmalısınız.
Lastik saklama için depolayacağınız ortamın da önemli olduğunu unutmayın. Kesinlikle lastiklerin güneş ışığından uzak tutulması gerekir. Kuru ve serin bir ortam saklama için uygundur.