HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Araç Far Yükseklik Ayarı Nasıl Yapılır? Kaç Olmalı?

05-03-2021 14:07
Araç Far Yükseklik Ayarı Nasıl Yapılır? Kaç Olmalı?

Araçların far yükseklik ayarı boş ve düz bir duvardan yardım alınarak yapılır. Böylece uzun ve kısa far kullanırken ışığı verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Ayarların zamanla hatalı hale gelmesi bazen araçların bazen de kullanıcıların hatası olabilir. Bu hataları düzeltme ve araç farlarını optimum düzeyde ayarlamak mümkündür. Yazının devamını okuyarak “Far yükseklik ayarı nasıl yapılır?” sorusuna yanıt bulabilirsiniz.


Manuel Far Ayarı Nasıl Yapılır?

Manuel far ayarı, araç farlarının herhangi bir cihazdan yardım almadan elle yapılması işlemidir. Herhangi bir makine kullanmadan da doğru ölçüm yapılabilir. İdeale yakın bir ölçüm için “Manuel far ayarı nasıl yapılır?” sorusuna aşağıdaki basamakları takip ederek cevap bulabilirsiniz: 


  • İlk adımda aracın bagajını boşaltmak oldukça önemlidir. Bu sayede araç dengeye ulaşır ve tüm far ayarlarını sorunsuz bir şekilde yapabilirsiniz.

  • Aracı düz, boş ve koyu renkli bir duvara 3 metre mesafede yanaştırmak far ölçüsü almaya yardımcı olur.

  • Far ölçülerini almadan önce aracın amortisörlerini aynı hizaya getirmek için burun ve arka kısımdan baskılamak oldukça etkilidir.

  • Direksiyonun başında birinin olması aracın hizalanmasında yardımcı olacaktır. Bununla birlikte denge konusunda istikrar sağlamak amacıyla yakıt deposunun yarı dolu olması oldukça önemlidir.

  • Uzun farlar ve sis farları olmamak koşuluyla normal farları açıp duvara yansıtın.

  • Farların duvara verdiği ışığın tam ortasını bularak yatay ve dikey bir bant ile işaret koyun.

  • Bu koyulan bant işaretinde ortaya koyulan yatay bant çizgisi yerden en çok 1 metre yükseklikte olmalıdır. 

  • Aracı 7,5 metre uzaklaştırıp farlarınızı sırayla yakıp ayarları yapın. Far ayarları yapılırken ışığın bu mesafeden işaretlenen yere denk gelmesi gerekir.


Manuel far ayarı yaparken titiz davranmakta fayda vardır. Yapılan ölçümler tekrar tekrar denenerek doğru sonuç elde edilebilir. Böylece aracı kullanırken sorun yaşamadan, optimum düzeyde farlardan yararlanabilirsiniz.


Far Yükseklik Ayarı Nasıl Yapılır?

Güvenli sürüş için aracın far yükseklik ayarlarının kusursuza yakın şekilde yapılmış olması büyük öneme sahiptir. Far yüksekliği sürücüler, yayalar ve trafikte karşıdan gelen araçların sürücüleri için büyük önem taşır. Peki far yükseklik ayarı nasıl yapılır? Aşağıdaki adımları izleyerek bu soruya net bir cevap alabilirsiniz:


  • Uzun, kısa ve sis farları sırayla ayarlanmalıdır.

  • Araç düz bir duvara burnu gelecek şekilde hizalanır. Duvara araç amblemi hizasında bir işaret konulur.

  • Tek başına sürücü varken ve yüklüyken far yüksekliği ölçülür ve ayarlar 0 konumuna getirilir.

  • Bütün koltuklar dolu olduğunda ideal bir görüş için ayar bölmesi 1 konumuna getirilir. 

  • Ancak araç azami yük sınırında bir bagaj ağırlığına sahipse ve tüm koltuklar doluysa far yükseklik ayarları 3 ve 4 konumuna getirilir. 


Araç sürücüsü, farların yüksekliğini karşıdan gelen araçların sürücüsünün gözünü almayacak şekilde ve direkt araç önünü aydınlatmayacak şekilde ayarlanmalıdır.


Far Yükseklik Ayarı Kaç Olmalı?

“Far yükseklik ayarı kaç olmalı?” sorusuna şartlara göre farklı yanıtlar verilebilir. Standart olarak fark yükseklik ayarı 0 konumunda durmalıdır. Ancak araç içinde yük, kişi ve yolcu bulunursa bu ayar seviyeleri değişiklik gösterebilir. Bir araç boşken ve fabrika çıkış mağazasından alınırken far yükseklik ayarları sıfır konumunda olmalıdır. Araç doluyken ve yolcular varken far yüksekliği 1 konumunda kullanılabilir. Bu durum şartlara ve kişinin araç kullanım alışkanlığına göre farklılık gösterebilir. Verimli bir aydınlatma için farların ideal yükseklikte ayarlanması oldukça önemlidir. 


Kısa Huzmeli Far Ayarı Hatalı Ne Demek? Nasıl Düzeltilir?

Kısa huzmeli far, aracın önündeki 50-75 metre arasındaki alanı aydınlatmada faaliyet gösterir. Kısa huzmeli farların sis, yağmur, kar ve karanlıkta kullanımı görüşün iyileştirilmesinde oldukça etkilidir. Bu nedenle kısa huzmeli far ayarı hatalı ise zorlu koşullarda araç kullanıcısının görüşü oldukça kısıtlanır. Bu zorlu durumu yaşamamak için periyodik araç muayenesini beklemeden, sorunu fark ettiğiniz anda ayarları uzman ellerden yardım alarak yaptırmanız gerekir.


Far Ayar Makinası ve Cihazı Ne İşe Yarar?

Far ayar makinası araçların aydınlatmalarındaki mercekleri ayrıntılı bir şekilde kontrol etmeye yarar. Böylece hassas bir far ayarı yapılmış olur. Ayrıntılı, hassas ve oldukça pratik bir yöntem olan far ayar cihazı araçların far bakımında sıklıkla kullanılır. Kısa sürede maksimum verim elde etmek ve doğru sonuçlar almak için araç aydınlatma merceklerinin uygun cihazlarla kontrol edilmesinde fayda vardır.


Far Ayarını Kim Yapar?

Far ayarları genellikle araç sahiplerince yapılmaya çalışılır. Ancak uzman kişilerden yardım almak; aram kullanırken uzun vadeli avantajlar sağlar. Farların doğru yerleri aydınlatması için “Far ayarını kim yapar?” sorusunun uzman araç bakım personeli olarak yanıtlanması doğru olacaktır. Böylece uzun ömürlü bir kullanım için far ayarlarının araç servislerinde yapılması faydalı olacaktır.


Far Ayarı Ücreti Yüksek Midir?

Far ayarı ücreti, işlemi yaptırdığınız firmaya göre değişik gösterebilir. Bu nedenle ekonomik ve yüksek verimli sonuç alacağınızın garantisini veren şirketleri tercih edebilirsiniz. Her bütçeye uygun araç servis seçenekleri mevcuttur. Önemli olan yüksek verimli uygun fiyata kaliteli hizmet sunan hizmeti tercih etmektir. Far ayarı ücreti araç bakım ücretleri arasında en makul olan hizmetlerden biridir. 

 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.